Restauracja w kamienicy Pod Łososiem - gdański Wierzynek

Ogłoszenie nieaktualne

Zdjęcie 1 / 18
Cena
10 000
  • Liczba pokoi
    21
  • Piętro
    Parter piętro
  • Rok budowy
    1955 r.
Wirtualny spacer
Zobacz
Jestem
Pośrednikiem / agencją nieruchomości
Adres
Gdańsk Śródmieście
Szeroka 52/54 
Cena za m2
18,14
Nr licencji pośrednika
Polisa PZU SA 1059080266
Rodzaj nieruchomości
Lokal usługowy
Powierzchnia
551,16 m2
Stan
Po remoncie
Powierzchnia działki
223,96 m2
Dodatkowe informacje
  • Winda
  • Ogródek
  • Gaz
  • Woda
  • Kanalizacja
  • Siła
  • Piwnica
  • Kuchnia
  • Dwupoziomowe
  • Antresola

Treść ogłoszenia

Niniejsze ogłoszenie nie jest ofertą sprzedaży, lecz badaniem rynku potencjalnych inwestorów w udziały spółki celowej, która nabędzie i wynajmować będzie lokal restauracji. Cena dotyczy jednego udziału. Spodziewana stopa zwrotu 6% rocznie + inflacja podawana przez prezesa GUS.

Nieruchomość leży na terenie Głównego Miasta w Gdańsku. Jest to teren potocznie zwany Starówką. Rejon ten do najbardziej prestiżowych miejsc w Gdańsku. Na jego terenie znajdują się liczne zabytki (odrestaurowane i odbudowane po praktycznie całkowitym zniszczeniu w 1945 roku). Układ zabudowy, przypominający szachownicę, jest pozostałością po okresie hanzeatyckim miasta. Główną ulicą jest połączenie Długiej i Długiego Targu – Droga Królewska (najbardziej monumentalna oś urbanistyczna europejskiego średniowiecza). Wyceniany lokal leży przy ulicy Szerokiej (równoległej do Drogi Królewskiej), w sąsiedztwie Żurawia, Bazyliki Mariackiej, ulicy Świętego Ducha, Mariackiej i Piwnej. Lokal zajmuje parter i piwnice kamienic przy ulicy Szerokiej 50/51 i52/54.
Zgodnie z danymi historycznymi już w XVI wieku istniała tutaj założona przez Ambrożego Vermollena gospoda i wytwórnia likierów. Wytwórnia i probiernia likierów w Domu pod Łososiem trwała do 1945 roku. Odnowienie tradycji nastąpiło w latach 70 XX wieku, kiedy otwarto restaurację „Pod Łososiem”, która stała się kultowym i prestiżowym miejscem, również ze względu na odrestaurowane wnętrza, z XVIII wiecznym rokokowym hallem. Restauracja Pod Łososiem istniała do 2019 roku, kiedy to lokal przejął obecny najemca (zmieniając nazwę na Winne Grono). Tradycja miejsca została zachowana (najemca specjalizuje się w kuchni francuskiej i kaszubskiej), a dodatkowo poszerzona o wytwórnię likierów (Gdańska Fabryka Nalewek i Likierów ostwarzająca dawne receptury – Goldwasser, Czerwone Krambambuli, Elektorówka, Machandel i inne). Lokal zgodnie z zapisami w Księdze Wieczystej posiada powierzchnię 513,30 m2. We wrześniu 2019 roku została sporządzona profesjonalna inwentaryzacja lokalu, która określiła prawidłową powierzchnię lokalu na 551,16 m2. Taką powierzchnię użyto do obliczeń. Parter lokalu 324,36 m2) to restauracja na około 110 osób -  2 sale (Górna i Dolna) oraz Salonka – osobne pomieszczenie restauracyjne z własną toaletą, oddzielone od lokalu (idealne na kameralne spotkania). Pozostałą część parteru zajmuje kuchnia (bufet, zmywak, garmaż) biuro i toalety. W piwnicach (226,80 m2) mieści część magazynowa (magazyny, chłodnie, magazyn wina) oraz wytwórnia likierów i nalewek. Parter z piwnicą połączony jest windą towarową pozwalającą na transport towarów z magazynów do kuchni. Część dla gości urządzona z dbałością o historyczne szczegóły, zaplecze urządzone w nowoczesny sposób zapewniający odpowiednie warunki sanitarne oraz pozwalające na przygotowanie różnorodnego menu.

Osoby zainteresowane projektem prosimy o kontakt poprzez formularz: http://winnegrono.com.pl/#fabryka
 
czytaj więcej
  • Numer ogłoszenia: 64302464
  • Data wyróżnienia: 17 czerwca 2021
  • Data wprowadzenia: 31 maja 2021
  • Aktualizacja: 31 maja 2021
  • Wyświetleń: 4 720
  • Wyświetleń na liście: 135 647