Czy kasztany są jadalne? Jak przyrządzić kasztany jadalne?

kc
27 października 2023 

Kasztany jadalne można spożywać na wiele różnych sposobów, na przykład gotując, piekąc lub prażąc. Szczególnie w sezonie jesienno-zimowym cieszą się dużą popularnością. Dostarczają witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych - korzystnie wpływają na odporność, pracę jelit czy pamięć. Warto pamiętać, które kasztany nadają się do jedzenia.







Czy kasztany są jadalne?



Popularne w Polsce owoce kasztanowca zwyczajnego są niejadalne. Do spożycia nadają się owoce Castanea sativa. Warto wiedzieć, że drzewa różnią się pod względem pochodzenia. Kasztan jadalny to gatunek rośliny z rodziny bukowatych, a kasztanowiec pospolity - mydleńcowatych. W Polsce kasztany jadalne nie występują w naturze, ale mogą być uprawiane we własnych ogrodach. Kasztany jadalne to orzechy zamknięte w zielonej kopule pokrytej gęstymi, ostrymi kolcami.

Co można zrobić z kasztanów? Co można zrobić z kasztanów?

Kasztany jadalne - gdzie rosną?



Marony, czyli owoce kasztana jadalnego rosną m.in. w południowo-wschodniej Europie, niektórych regionach Azji czy północnej części Afryki.

Kasztan jadalny potrzebuje do wzrostu odpowiednich warunków, o które trudno jest w Polsce. Przede wszystkim gleba powinna być lekko kwaśna, a stanowisko słoneczne. Drzewo rozwija się w klimacie ciepłym albo umiarkowanie ciepłym, przez co uprawa możliwa jest wyłącznie w niektórych regionach kraju, np. na Dolnym Śląsku. Kasztan jadalny nie jest odporny na działanie niskich temperatur.

Kasztan jadalny - jak jeść?



Po kasztany jadalne można sięgać przygotowując je na wiele różnych sposobów. Do spożycia nadają się kasztany świeże, ale przede wszystkim gotowane czy pieczone.

Kasztany są smaczne samodzielnie oraz jako dodatek do zup, gulaszy, dań mięsnych lub sałatek. Można także przygotować z nich kasztanowe purée lub wykorzystać do wypieków, takich jak ciasta i muffiny. Pamiętaj, że kasztany koniecznie muszą być odpowiednio przygotowane, aby usunąć skorupki i błony, które nie nadają się do jedzenia.

Kasztan jadalny - jak jeść?

  • Purée - przygotuj kasztanowe purée, które możesz wykorzystać jako dodatek do mięsa, ryb, warzyw lub jako składnik deserów. Dodaj masło, mleko lub przyprawy, aby zyskać głębszy smak.
  • Zupa - kasztany nadają się doskonale do przygotowywania zup. Możesz ugotować kremową zupę z kasztanów z dodatkiem warzyw, bulionu i przypraw.
  • Kasztanowe nadzienie - kasztany możesz wykorzystać jako składnik nadzienia do mięsa, takiego jak kaczka, indyk lub kurczak.
  • Desery z kasztanów - kasztany są popularnym składnikiem wielu deserów, takich jak kasztanowe ciasta, muffiny, tarty czy ciasta kuchenne. Kasztanowe ciasta są szczególnie popularne we francuskiej kuchni.
  • Sałatka - możesz dodać ugotowane kasztany do sałatek, nadając im nieco chrupkości i smaku. Kombinacja kasztanów z innymi składnikami sałatki może być wyjątkowo smaczna.
  • Suszone kasztany - po ugotowaniu lub upieczeniu kasztany można suszyć i używać jako przekąski, lub składnik dań.

Pamiętaj, że kasztany muszą być odpowiednio przygotowane, aby usunąć skorupki i błony przed użyciem. Kasztany są również bogate w skrobię, co nadaje potrawom kremową konsystencję i lekko orzechowy smak.

Smaki deluxe: pieczone kasztany Smaki deluxe: pieczone kasztany

Jak przyrządzać kasztany jadalne?



Natnij każdy kasztan wzdłuż lub zrób niewielkie nacięcie w formie krzyża na skorupce. Ugotuj kasztany w osolonej wodzie przez około 15-20 minut lub do momentu, gdy miąższ będzie miękki.
Obierz ciepłe kasztany, a następnie zdejmij skorupki i błony. Możesz to zrobić, kiedy są jeszcze ciepłe, ponieważ skorupki są łatwiejsze do usunięcia.

Inny sposób to pieczenie w piekarniku. W tym przypadku również należy zacząć od nacięcia każdego kasztana wzdłuż lub zrobienia niewielkiego nacięcie w formie krzyża na skorupce. Następnie przygotowane owoce umieść na blasze do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 20-30 minut lub do momentu, gdy skorupka zacznie się oddzielać od miąższu. Po upieczeniu usuń skorupki i błony.

Kasztany można także gotować na parze albo wysuszyć.

Kasztany jadalne - gdzie kupić?



Kasztany jadalne można znaleźć głównie w sklepach ze zdrową żywnością - stacjonarnych oraz internetowych. Najczęściej są sprzedawane w formie gotowej do spożycia, np. prażone czy ugotowane. Na rynku dostępne są także inne produkty, np. mąka kasztanowa, kremy, napoje, miody czy płatki.
kc