Jak suszyć grzyby w piekarniku? Najważniejsze pytania i odpowiedzi

Klaudia Cichocka
22 sierpnia 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 

Jak suszyć grzyby w piekarniku? Metoda cieszy się dużą popularnością wśród miłośników grzybów - jest prosta i szybka oraz nie wymaga dodatkowego sprzętu. Suszenie grzybów w piekarniku pozwoli cieszyć się aromatycznym składnikiem poza sezonem.




Możesz suszyć wszystkie gatunki grzybów. Część grzybiarzy przekonuje, że głównie podgrzybki, prawdziwki oraz koźlarze czy kurki zachowują smak i aromat. W procesie suszenia dużą rolę odgrywa również sposób transportu zbiorów. Zły pomysł to plastikowe reklamówki, w których łatwo o uszkodzenie.



Jak przygotować grzyby do suszenia?



Zacznij od przygotowania grzybów. Jeszcze raz przejrzyj zbiory i upewnij się, że nie ma wśród nich trujących gatunków. Jeżeli nie masz pewności, poszukaj w atlasie grzybów albo zapytaj bardziej doświadczoną osobę.

Oczyść grzyby z zanieczyszczeń. Część grzybiarzy podkreśla, że nie należy używać wody.
Wystarczy zwykła szczoteczka albo nożyk, a mycie grzybów wydłuża czas suszenia. Inni przekonują, że trzeba myć grzyby m.in. żeby usunąć zanieczyszczenia pozostawione przez zwierzęta.

Pozbądź się okazów robaczywych albo zaatakowanych przez pleśń. Zwróć uwagę nie tylko na kapelusze, ale również ogonki. Jednym wyjątkiem są maślaki - usuń całą skórkę z kapelusza. Zdrowe grzyby podziel na mniejsze kawałki np. pokrój w plastry - przyspieszysz suszenie i ułatwisz sobie korzystanie z zapasów w przyszłości.

Jak suszyć grzyby w piekarniku?



Jak się suszy grzyby w piekarniku? Ułóż pokrojone grzyby na blachach albo siatkach. Warto, żeby piekarnik był wyposażony w termoobieg, który zapewnia równomierne rozprowadzanie nagrzanego powietrza, ale nie jest on niezbędny.

W jakiej temperaturze suszyć grzyby?



Piekarnik rozgrzej do temperatury 40 - 50 stopni Celsjusza i zostaw drzwiczki delikatnie otwarte. Pamiętaj, żeby raz na jakiś czas wyjąć blachę i zmienić kierunek - zwiększysz szansę na równomierne suszenie grzybów.

Jak długo suszyć grzyby w piekarniku?



Suszenie grzybów w piekarniku trwa zazwyczaj od 3 do nawet 8 godzin. Wszystko zależy od okazów, ale również parametrów piekarnika. Kontroluj przebieg suszenia, np. co pół godziny.

Okazy nie powinny pęcznieć ani kruszyć się. Nie mogą być również mokre i ciągnące - niedosuszenie sprawi, że rozwinie się pleśń i procesy psucia.

Jak sadzić czosnek? Jak sadzić czosnek?

Jak przechowywać suszone grzyby?



Suszone grzyby przechowuj w szczelnym pojemniku albo słoiku bez dostępu do słońca. Odpowiednie przechowywanie pozwoli zachować smak i aromat oraz uniknąć pleśni czy moli. Chociaż grzyby suszone mogą stać w pojemnikach nawet 2 lata warto co kilka miesięcy sprawdzić ich stan. Nieprzyjemny zapach stęchlizny może oznaczać, że proces suszenia nie przebiegł prawidłowo.

Jak suszyć grzyby? - inne sposoby



Jak suszyć grzyby? Najprostsze rozwiązanie to suszarka do grzybów. Urządzenie sprawdza się również do owoców, np. jabłek czy warzyw. Wystarczy rozłożyć oczyszczone i pokrojone grzyby na sitkach i włączyć. Niezbędna jest również systematyczna kontrola i obracanie okazów. Podstawowe urządzenie kosztuje ok. 100 zł.

Inny pomysł to wykorzystanie sił natury. Możesz rozłożyć przygotowane grzyby na siatce albo gazecie i wystawić na słońce. Wybierz miejsce nie tylko słoneczne, ale również przewiewne. W polskich warunkach pogodowych trudno jednak dobrze wysuszyć grzyby korzystając wyłącznie z naturalnego słońca.

Jeszcze kilkadziesiąt lat temu grzyby suszyło się na nitce. Rozwieszenie pokrojonych zbiorów nad źródłem ciepła pozwala na naturalne wysuszenie.