Jak sadzić czosnek?

Klaudia Cichocka
16 września 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 

Jak sadzić czosnek? Pierwszy krok to wybór odpowiedniego terminu i miejsca. Sadzenie oraz pielęgnacja czosnku nie są skomplikowane. Bylina dobrze radzi sobie w polskim klimacie zapewniając dojrzałe plony. Czosnek ma szerokie zastosowanie w kuchni jako warzywo i przyprawa. Niektóre gatunki mają również właściwości lecznicze, m.in. wzmacniają odporność czy obniżają poziom cholesterolu. Czosnek korzystnie wpływa również na rośliny sąsiadujące, np. truskawki. Z sadzeniem czosnku poradzą sobie nawet początkujący ogrodnicy.




Kiedy sadzić czosnek?



Czosnek można sadzić jesienią albo wiosną w zależności od odmiany. Co zrobić, żeby czosnek był duży?

Odmiany zimowe czosnku to np. Arkus, Harnaś czy Ornak. Główki są większe niż u odmian wiosennych, ale mniej odporne na długie przechowywanie. Odmianę zimową najlepiej jeść od razu po zebraniu. Czosnek ozimy daje również wcześniejsze plony niż odmiany wiosenne. Pierwsze zbiory można zaplanować nawet około 4 tygodni szybciej. Ząbki do sadzenia w odmianach zimowych są często zdrowsze, ponieważ trudno zapewnić odpowiednie warunki przechowywania aż do wiosny.



Kiedy sadzić czosnek? Dobry moment to wrzesień, październik albo połowa listopada. Przed rozpoczęciem zimy bylina wytwarza odporny system korzeniowy.

Jak sadzić czosnek?



1. Wybierz odpowiednie miejsce

Czosnek warto sadzić w żyznej glebie bogatej w próchnicę. Unikaj podłoża o kwaśnym pH. Roślina dobrze radzi sobie na terenie po np. pomidorach czy ogórkach, a źle po warzywach cebulowych oraz ziemniakach.

2. Przekop grządkę

Użyj łopaty do przekopania terenu na głębokość około 30 cm. Wyrównaj powierzchnię grabiami. Możesz również zadbać o nawożenie stosując nawóz organiczny, np. kompost. Jesienią można także dodać nawóz zawierający fosfor oraz potas.

3. Posadź ząbki czosnku

Jak sadzić czosnek? Wciskaj ząbki w ziemię na głębokość od 4 do 6 cm. Zachowaj odstęp między ząbkami wynoszący 10-15 cm. Do sadzenia czosnku wybierz ząbki, które są zdrowe, świeże i nie mają uszkodzeń. W dołach powinny znajdować się w pozycji pionowej, tzn. twarda końcówka musi zostać umieszczona w kierunku ziemi. Niektórzy ogrodnicy wykorzystują również cebulki powietrzne, które zapewniają mniejszy plon, ale dobrze sprawdzają się w celu ochrony sąsiadujących roślin.

4. Zadbaj o pielęgnację

Jak uprawiać czosnek? Roślina nie wymaga specjalistycznej pielęgnacji. W otoczeniu nie powinno znajdować się dużo stojącej wody czy chwastów. Co zrobić, żeby czosnek był duży? W przypadku czosnku zimowego warto zastosować ściółkę z kory, torfu czy słomy, która stopniowo rozkłada się wzbogacają glebę w próchnicę. Chroni również przed szkodnikami i pozwala zachować optymalne warunki do wzrostu. Unikaj nadmiernego podlewania - przyczynia się do rozwoju chorób. Zadbaj również o ogławianie czosnku, czyli przycięciu kwiatostanu. Zabieg sprawia, że ząbki są nawet dwukrotnie większe niż bez usunięcia.

Sadzenie malin. Kiedy sadzić maliny? Sadzenie malin. Kiedy sadzić maliny?

Kiedy wiązać czosnek zimowy?



Co zrobić, żeby czosnek był duży? Część ogrodników zwraca uwagę na tradycję wiązania czosnku. Zabieg polega na wiązaniu liści kilka dni przed zbiorami i ma zapewnić wysoką jakość rośliny - poprawić smak, trwałość czy czas przechowywania.

Kiedy zbierać czosnek?



Czosnek zimowy jest gotowy do zbioru lipcu, najczęściej w drugiej połowie miesiąca. Kiedy zbierać czosnek? Zwróć uwagę na liście - zaczynają brązowieć i więdnąć. Warto wybrać dobry moment. Zbyt szybki zbiór sprawi, że czosnek trzeba będzie szybko wykorzystać, a zbyt późny spowoduje, że główki będą się rozsypywać.

Kiedy zbiera się czosnek zimowy? Postaraj się zebrać czosnek w suchy dzień, a korzenie przytnij do około 1 cm. Po zbiorach zostaw główki do wyschnięcia przez kilka dni - najpierw na świeżym powietrzu, a później w pomieszczeniu.

Jak przechowywać czosnek?



Czosnek zimowy gorzej radzi sobie w warunkach długiego przechowywania niż odmiany wiosenne. Świeży czosnek warto przechowywać w temperaturze pokojowej, w chłodnym i suchym miejscu, np. szafce kuchennej. Główka powinna być przechowywana w całości, a utrzyma świeżość przez około 7-10 dni. Po rozpoczęciu warto schować resztki w szczelnym pojemniku w lodówce. Inny sposób na przechowywanie czosnku to pieczenie albo suszenie. Upieczone ząbki można przechowywać w zamrażarce przez około miesiąc, a wysuszone w pokojowych warunkach nawet przez kilka miesięcy.

Kiedy sadzić tulipany? Sadzenie tulipanów jesienią Kiedy sadzić tulipany? Sadzenie tulipanów jesienią

Jak jeść czosnek?



Przede wszystkim na przełomie jesieni i zimy warto sięgać po ząbki czosnku w różnych formach. Właściwości czosnku są wykorzystywane w medycynie ludowej od lat. Bylina wspiera organizm w walce z przeziębieniem, działa bakteriobójczo i antywirusowo. Pomaga również przy problemach z nadciśnieniem czy cholesterolem. Jak jeść czosnek?

Warto włączyć czosnek do diety i jeść dziennie nawet 1-3 ząbki. Najwięcej właściwości odżywczych i prozdrowotnych ma świeży czosnek.

Jak suszyć grzyby w piekarniku? Najważniejsze pytania i odpowiedzi Jak suszyć grzyby w piekarniku? Najważniejsze pytania i odpowiedzi