Nawóz z pokrzywy. Jak zrobić nawóz z pokrzyw? Gnojówka z pokrzyw

PK
29 czerwca 2024 

Pokrzywa, choć traktowana często jako niepożądany chwast, to roślina o wielu właściwościach leczniczych i odżywczych nie tylko dla ludzi, lecz także dla roślin. Nawóz z pokrzywy - gnojówka z pokrzywy - to doskonały eliksir, który warto zastosować w pielęgnacji roślin domowych i ogrodowych. Jak zrobić nawóz z pokrzywy?



Oprysk z drożdży na pomidory. Jak zrobić oprysk z drożdży? Oprysk z drożdży na pomidory. Jak zrobić oprysk z drożdży?





Nawóz z pokrzyw - właściwości



Nawóz z pokrzyw stanowi bogate źródło składników odżywczych, które wspomagają prawidłowy wzrost i rozwój roślin. Gnojówka z pokrzyw zawiera duże ilości azotu, potasu, żelaza, wapnia, krzemu, cynku, a także kwasów i soli mineralnych. Pobudza do wzrostu rośliny zapewniając ich obfite kwitnienie oraz plonowanie.
Gnojówka bogata w azot zwiększa produkcję chlorofilu, działa biostymulująco na rośliny, pobudzając je do rozwoju. Wspomaga również walkę ze szkodnikami, głównie z mszycami, przędziorkami czy misecznikami. Poprzez oprysk pomaga również roślinom zainfekowanym przez mączniaka czy szarą pleśń.

Brązowienie tui. Jak uratować usychające tuje? Brązowienie tui. Jak uratować usychające tuje?

Jak zrobić nawóz z pokrzyw?



Proces tworzenia, a dokładniej dojrzewania gnojówki, trwa 2 tygodnie. Do wykonania gnojówki potrzebujemy młodych pędów roślin - takich, które jeszcze nie zakwitły. Najlepiej zatem zebrać je z końcem kwietnia lub na początku maja, ponieważ to właśnie wtedy mają najwięcej wartościowych składników.
Do przygotowania gnojówki potrzebny jest 1 kg pokrzyw i 10 l wody. Pamiętajmy, aby wszystkie czynności wykonywać w rękawiczkach.

Przepis na gnojówkę z pokrzyw:
  1. Rozdrobnij roślinę i umieść w plastikowym pojemniku (nie zaleca się używania pojemników metalowych do sporządzania gnojówek).
  2. Zalej pokrzywę wodą, najlepiej deszczówką i odstaw w ciepłe, lekko zacienione miejsce, a najlepiej w rzadko uczęszczanym zakątku ogrodu, ponieważ fermentująca ciecz wydziela nieprzyjemny zapach. Nie przykrywaj pojemnika szczelnie, gdyż do procesu fermentacji potrzebny jest dostęp tlenu. Można natomiast zabezpieczyć go gazą lub agrowłókniną, żeby owady nie składały tam jaj.
  3. Tak przygotowaną gnojówkę mieszaj codziennie, żeby ją natlenić. Na powierzchni wody pojawi się piana, która wraz z dojrzewaniem gnojówki stopniowo zniknie. Cały proces potrwa ok. 2 tygodni.
  4. Poczekaj do momentu, aż piana zniknie całkowicie - to znak, że nawóz jest gotowy. Na koniec można jeszcze go przecedzić, gdyż wtedy łatwiej będzie go używać przy pomocy konewki czy opryskiwacza. Pozostałe fragmenty roślin można wyrzucić na kompost.
  5. Gotowe! Tak przygotowany płyn można wykorzystywać nawet przez 1,5 miesiąca.




Zastosowanie gnojówki z pokrzyw



Pomimo tego, że gnojówka z pokrzyw jest nawozem naturalnym, musimy zastosować odpowiednie stężenie, którym potraktujemy rośliny. Używanie nierozcieńczonej gnojówki może skutkować poparzeniem korzeni, co może doprowadzić do obumarcia rośliny.
Do podlewania należy przygotować roztwór, składający się z 1 część gnojówki z pokrzyw i 10 części wody.
Do opryskiwania roślin należy sporządzić roztwór z 1 części gnojówki i 20 części wody.

Czym pryskać ogórki od zarazy?



Co można podlewać nawozem z pokrzyw?



Gnojówka doskonale sprawdzi się w przypadku wielu warzyw, np. pomidorów, ogórków czy kapusty.
Możemy zasilać nią także drzewa owocowe, krzewy, iglaki czy kwiaty jednoroczne i byliny. Pamiętaj - przed użyciem gnojówki konieczne jest jednak jej rozcieńczenie wodą w stosunku 1/10.

Można nią także podlewać prawie wszystkie krzewy i drzewa ozdobne, kwiaty ogrodowe i doniczkowe, a nawet trawy. Można też podlewać drzewa owocowe.

Czego nie podlewać pokrzywą?



Gnojówką z pokrzyw nie wolno podlewać grochu, fasoli, cebuli i czosnku. Groch i fasola to rośliny motylkowe, które nie potrzebują dodatkowej dawki azotu, ponieważ potrafią sobie go same zasymilować z atmosfery. Natomiast czosnek i cebula przy zwiększonej ilości azotu produkują większą masę zieloną, a w tych warzywach liczymy na obfite zbiory cebul.
Oprócz tego na kontakcie z pokrzywą nie zyskają azalie, wrzosy i rododendrony.
PK